Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την αντιηλιακή προστασία

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την αντιηλιακή προστασία

Η απόφαση για την αγορά του αντηλιακού δεν θα πρέπει να λαμβάνεται αψήφιστα, διότι πέρα από την εμφάνισή μας η χρήση του επηρεάζει και την υγεία μας, βάσει μελετών και επιστημονικών ελέγχων που προειδοποιούν για τους κινδύνους που ελλοχεύει η ηλιακή ακτινοβολία.

Όροι που πρέπει να γνωρίζουμε

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόφαση μας στην αγορά αντιηλιακών προϊόντων. Εταιρεία, τιμή, υφή, μυρωδιά, ακόμα και η συσκευασία. Η αγορά του αντιηλιακού όμως δε θα πρέπει να γίνεται τυχαία, αλλά να αποτελεί συνειδητή καταναλωτική κίνηση. Η προστασία που μας προσφέρουν τα εκάστοτε αντιηλιακά είναι ο παράγοντας που πρέπει να μας κατευθύνει. Οι συνήθεις όροι που χρησιμοποιούνται σε ετικέτες και διαφημίσεις, τους οποίους καλό είναι να γνωρίζουμε ώστε να κρίνουμε ποιο αντιηλιακό μας προστατεύει επαρκώς, είναι οι εξής:

  • SPF (Sun Protection Factor): είναι ο γνωστός σε όλους μας «δείκτης προστασίας» και αναφέρεται στην προστασία που προσφέρει το αντιηλιακό έναντι των ακτινών UVB. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός του δείκτη εξηγεί σε τι αναλογία το αντιηλιακό αφήνει την ακτινοβολία να περάσει, πχ. ένας δείκτης 15 αφήνει να περάσει το 1/15 της ακτινοβολίας και ένας δείκτης 30 αφήνει το 1/30.
    Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ο δείκτης καταδεικνύει το πόσο περισσότερο «ενισχύεται» το δέρμα χρονικά έναντι στην ακτινοβολία σε σχέση με το απροστάτευτο δέρμα.Για να βρούμε πιο αντηλιακό δείκτη προστασίας πρέπει να έχει το δικό μας προϊόν, πρέπει να πολλαπλασιάσουμε το δείκτη προστασίας του αντηλιακού με το προσωπικό μας χρόνο αντοχής στον ήλιο (αν σκεφτούμε πόσο χρόνο χρειαζόμαστε για να κοκκινίσουμε από τον ήλιο χωρίς προστασία) και με μια απλή πράξη προκύπτει ο συνολικός χρόνος κατά τον οποίο μπορούμε να εκτεθούμε με ασφάλεια στον ήλιο χωρίς να κοκκινίσουμε: έστω ότι το δέρμα μας κοκκινίζει φυσιολογικά, χωρίς αντηλιακή προστασία, μετά από 30 λεπτά έκθεσης στον ήλιο. Με ένα αντηλιακό προϊόν με δείκτη 10 (SPF 10), το δέρμα μας θα εμφανίσει κοκκίνισμα μετά από 30 λεπτά Χ  10 = 300 λεπτά (5 ώρες).
  • Να βάζουμε σε όλα τα ακάλυπτα μέρη του σώματος μας, ανεξάρτητα από τον δείκτη προστασίας του προϊόντος,
  • Να βάζουμε αντηλιακό τουλάχιστον 15-20 λεπτά πριν έκθεση μας στον ήλιο, ανεξάρτητα από τον δείκτη προστασίας του προϊόντος,
  • Η ποσότητα αντηλιακού προϊόντος για έναν ενήλικα ισοδυναμεί με 1 μπαλάκι του πινκ-πονκ και για ένα παιδί περίπου όσο ένα μεγάλο καρύδι, ανεξάρτητα από τον δείκτη προστασίας του.
  • Δεν πρέπει να ξεχνάμε το πρόσωπο, τον λαιμό ακόμα και τα πτερύγια των αφτιών μας!

Χωρίς σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.